Cikkek a Rózsagyökérről

Szeretettel bemutatom Héthelyi Ivánné-t, Évikét, a Magyarok Nemzetközi Orvos-tudományi Akadémia, a WHMA tagját.

- Nagyon köszönjük, hogy rendelkezésünkre áll a rózsagyökérrel kapcsolatos kérdéseinkre. Magyarországon ez egy szinte ismeretlen növény. Mindenhol így van ez a világban?
- Nem, dehogy. A Rhodiola rosea-ról, a „rózsagyökér”-ről, már az i.e. 77-ből maradtak fenn írásos emlékek, Dioscorides görög orvos-filozófus tollából. De már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák a népgyógyászatban, Oroszországban, Skandináviában, Közép-Ázsiában. A Kínai császárok külön alakulatokat küldtek az Urál-Altaj területére, az értékes gyökérzet beszerzésére. Számtalan legenda kering a mai napig a rózsagyökér misztikus erejéről. Alkalmazták az erőnlét fokozására, kezelték vele az idegrendszeri problémákat, növelték a kivonat segítségével az állóképességet, erősítették az immunrendszert, és sikeresen alkalmazták impotencia esetében, és egyértelműen összefüggésben hozták, a hosszú, egészséges minőségi élettel kapcsolatban. Skandináviában évszázadok óta használják a fizikai és szellemi fáradtság leküzdésére. A vikingek erőnlétük, állóképességük növelésével egyidőben még a másnaposság ellen is jónak tartották. Mongóliában az orvosok napjainkban is alkalmazzák a tuberkulózis és a rák gyógyításában.

- A modern kutatások is foglalkoznak a rózsagyökérrel?
- A rózsagyökér modernkori sikertörténete akkor kezdődött, amikor az 1960-as években a szovjet, majd orosz kutatók humán és állatkísérletekben egyértelműen igazolták, hogy a rózsagyökér kivonata speciális hatóanyagot tartalmaz, és ez mind fizikai, mind mentális téren olyan mértékben erősíti, és látja el energiával az élő szervezetet, hogy számos problémára, elváltozásra, tünet kezelésére kedvezően hat. Nem véletlen, hogy Oroszországban a kiválasztottak, az űrhajósok, élsportolók, sőt az idősödő politikai vezetők voltak azok, akik a rózsagyökér tartalmú készítményekhez elsőként juthattak hozzá, és azt rendszeresen alkalmazták. Azután a hetvenes években Svédország, majd a kilencvenes évektől az Egyesült Államok is bekapcsolódott a kutatásokba. A klinikumban előírt humán és állatkísérletek elvégzése után, a klinikai tesztek alapján állapították meg a napi dózis adagját. Minimum napi 200-300 mg bevitelét tartják megfelelőnek.

- Van valami extra tulajdonság, ami megkülönbözteti a többi gyógynövénytől?
- Igen, az, hogy adaptogén tulajdonságú. Mintegy belülről térképezi fel testünk működési zavarait és hatóanyagai révén csak ott és csak annyira avatkozik be, amennyire szervezetünk igényli. Akkor viszont rendkívül megbízhatóan és hatékonyan. A világ három legértékesebb adaptogén tulajdonságú növénye közt tartják számon.

- Összefoglalva elmondaná nekünk, hogy mik azok a területek, ahol a rózsagyökér alkalmazható?
- A gyakorlat és a klinikai kísérletek igazolták az évszázados, tradicionális gyógyászat minden megfigyelését. A rózsagyökér rendszeres fogyasztása szervezetünk minden részére erősítőleg hat. Szabályozza a vérkeringést, a szívműködést, normalizálja a vérnyomást, a vércukrot és a koleszterin szintet. Az állóképesség növelésével, az erőnlét fokozásával, az agyi képességek serkentésével fokozza a tanulás, az emlékezés hatékonyságát, lassítja az öregkori elbutulást. Az immunrendszer erősítésével a megfázások, gyulladások, asztmatikus panaszok leküzdésében is kiváló eredmény érhető el. Véd a stressz és a depresszió ellen. Három hónapos kezeléssel rendezték férfiak és nők szexuális gyengeségét. Csökkenti az élet minőségét romboló hatásokat. Nem véletlen, hogy északon az a mondás járja, aki Rózsagyökeret fogyaszt száz évig is élhet. Mindig elfelejtünk egy nagyon fontos dolgot a megelőzést. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a betegségeket, mint gyógyítani. Erre is az egyik legkiválóbb megoldás a Rózsagyökér kivonata.

- Köszönjük, hogy a Rhodiola rosea, a rózsagyökér szinte egyetlen hazai szakértőjeként a rendelkezésünkre állt.
- Nagyon szívesen válaszoltam kérdéseikre, és örülök, hogy a többi európai ország után magyarországra is megérkezett ez a csodálatos növény és minél több ember ismeri meg áldásos hatását.


The RHODIOLA Revolution
RICHARD P. BROWN, M. D., AND
PATRÍCIA L. GERBARG, M. D.
2004. United State of America.

Könyvismertetés.
A Rhodiola forradalma……

A könyvet egy amerikai orvosházaspár írta, akiknek 3 gyermekük, egy kutyájuk, és mindkettőjüknek sikeres orvosi praxisuk van, és a könyv megírását a saját történetük inspirálta.

Pat története:
Az 1990 évek elején kaptuk az első kutyakölyköt, akinek az erdei séta utáni rendszeres vizsgálata az én feladatom volt. Három gyerekünk védelmében is vizsgáltam kutyánkat, hogy az apró rovaroktól, így a kullancscsípés veszélyétől és a velejáró esetleges Lyme-kórtól is mentesítsem családomat.
A talált kullancsokat kiirtottam kiskutyánkból. Néhány hónap múlva kellemetlen közérzetem támadt és fájdalom a csuklómban, de mivel nem találtam semmi jelét a kullancscsípésnek magamon, sem a jellemző foltot, amely a csípés mellékhatása a Lyme-kórnak, nem sokat törődtem vele. A következő évben a fájdalom erősödött a csuklómban, amely kiterjedt az inakra és az izomzatokra. Szakorvosokat kerestünk fel, akik elvégeztették a MRI, CAT scan, Laboratóriumi teljes vérvizsgálatokat, speciális Lyme-kórra jellemző vér és gerincvelő vizsgálatokat, minden teljesen normális volt. Elmondtuk a kutyánkból kiszedett kullancsok tényét, lehetőségét a kullancscsípésnek, de a vizsgálati leletek alapján kizárták a Lyme-kór lehetőségét.
Állapotom egyre rosszabb lett, erőtlen, gyenge és fáradékony voltam, nem tudtam sem a fájdalmas kezemet, lassanként a lábamat sem használni. Szamos specialistával konzultáltam, de egyik sem hitte el a fájdalmamat, nem találták alapját betegségemnek. Ekkor más szemmel kezdtem nézni az orvos és orvoslás állapotát, tanulságos volt megtapasztalni, hogy milyen, amikor a beteg tudja, hogy beteg, de orvosa nem ismeri fel állapotát.
Ahogy teltek a hónapok, évek egyre rosszabbul voltam, a fajdalom a csuklómban elviselhetetlen volt, nem tudtam írni, mosni, fogat mosni, nem tudtam a lépcsőn lemenni a kocsimhoz, és elmenni a rendelőmbe csak segítséggel. Én vagyok valószínűleg az első pszihológus, pszihiáter, aki maga fekszik a heverőn, és betegei írják a megbeszélés alapján megállapított diagnózist és recepteket, melyeket, az aláírásomat tartalmazó bélyegzővel pecsételtünk le.
Ahogy teltek a hónapok egyre rosszabbodott az állapotom, nem tudtam már ülni csak feküdni, fel kellett adnom a rendelésemet, gyerekeim írták alá a csekkemet, és végeztek helyettem mindent, és kezdett a memórián is elhagyni. Talán a legnagyobb bánatom az volt, hogy nem tudtam már táncolni, pedig férjemmel, Dick-el sikeres versenytáncosok voltunk.
Ahogy reménytelenné vált állapotom, férjem, aki psychopharmakológus és alternatív gyógyászattal foglalkozó orvos, felkeresett egy infektológus orvost, akivel megbeszéltünk egy időpontot, és a vizsgálatok, megbeszélések után PET (pozitron emissziós tomográf) vizsgálatot irt elő. Ennek eredménye szerint, az agyi véráramlás egyes területeken lecsökkent, gyulladást is megállapított a vérerekben, ez a magyarázat a kognitív képességem vesztésében és az egyensúlyzavaromra. Az orvosom elismerte, hogy a Lyme-kór olyan változatában szenvedek, amely igen ritka, és a vérvizsgálatok alapján „seronegativ”, azaz laborvizsgálatok alapján nem azonosítható. Igen erős antibiotikus kezelést írt elő, és nyolc hónapos antibiotikus gyógyszerelés után kezdtem jobban lenni, azaz állapotom kb. 25%-os javulást mutatott. Kezdtem kicsit mozgékonyabbá válni, csökkent a fájdalmam, de a memória és egyensúly zavarom változatlanul fenn állt.
Férjem Dick, nem adta fel, hogy más lehetőséget is találjon állapotom javítása érdekében.
Saját rendelőjében az egyik depressziós betege állapotában talált ugrásszerű javulást, és amikor kikérdezte, hogy mitől javult ilyen nagymértékben az állapota, férfi betege elmondta, hogy egy alig ismert, Rhodiola étrend kiegészítő növényt vett a boltban, és annak hatására javul az állapota. Dick azt hitte, hogy csak placebó hatás ez, és nem foglalkozott vele többet. Pár hónap múlva egy újabb súlyos depressziós betege állapota javult hihetetlen mértékben, és kiderült, hogy ő is fogyassztotta a Rhodiola növényt. Dick ekkor kereste a lehetőséget, hogy lehető legtöbbet tudjon meg e növényről és hatásáról, és megtudta, hogy Dr. Zakir Ramazanov ennek a szakértője.
Megkeresésére Dr. Ramazanov, aki orosz katonaorvosként részvett az Afganistáni háborúban, számos esetben alkalmazta a Rhodiola kivonatát a katonák kezelésében, nem csak medicinaként ismeri, hanem a biológiáját is és botanikai tudásanyaggal is rendelkezik, eljött hozzánk és minden ismeretét megosztotta velünk. Könyve is jelent meg, amiben, mint szerzőtárs minden információt megad olvasóinak. Dick mindezekből azt a véleményt szűrte, le, hogy talán az én helyzetemen is segítene. Először saját magán próbálta ki, és döbbenten tapasztalta néhány nap alatt, hogy erőnléte, munkakedve, ugrásszerűen megnőtt, kora reggel frissen ébredt, késő estig képes volt szellemi és fizikai munkát végezni, memóriája jobb volt, mint annak előtte. Ezek után adta nekem is ezt a csodálatos növényt, a Rhodiola alkoholos kivonatát.
10 napos Rhodiola rosea szedése után vettem észre, hogy az emlékezetem kezd visszatérni. Vasárnap volt, és valami sürgetett arra, hogy Dávid fiammal, aki 14 éves volt akkor, újra leüljek sakkozni. Valamikor én tanítottam meg sakkozni, de betegségem miatt már rég képtelen voltam erre. Dávid vonakodva bele egyezett, azzal a feltétellel, hogy közben Ö TV-t is néz, és a matematika házi feladatát is elvégzi. Az első játszmát ilyen körülmények között megnyertem, és először éreztem a betegségem kezdete óta, hogy koncentrálni, következtetni, azaz gondolkodni tudok újra. A visszavágót, már oda figyelve a játszmára Dávid nyerte meg.
Több hónapos folyamatos Rhodiola-kivonat szedése után, lassan minden jobb lett, megszűnt az egyensúly-zavarom, a kognitív képességem, az emlékezés, a koncentrálás folyamatosan javult, tudtam fájdalom nélkül használni a csuklómat és kezeimet, tudtam írni, étkezni, ajtót nyitni, kocsit vezetni, és egyik reggel kiugrottam az ágyból és rumbát kezdtem táncolni. Minden lépés eszembe jutott, és fokozatosan újra kezdtünk táncolni, ahogy javult az állapotom.
Nyolc-12 hónapos Rhodiola-szedés után a memóriám újra normálisan működött, a gondolkodásom a normális sebességre váltott, és visszatért az életem normális állapota és ritmusa, a gyerekek, férjem, a Család, a háztartás, a kutya majd a hivatásom gyakorlása, a betegek gyógyítása.
Ezt a Könyvet azért írtuk, hogy mivel igen kevesen ismerik ennek a csodálatos növénynek a gyógyító és adaptogen hatását, a saját esetünk és tapasztalatunk alapján adjunk lehetőséget sokaknak, hogy megismerjék és használják a Rhodiola növényt.
Férjem Dick 2003-ban Dr. Zakir Ramazanovval járt az Ural-Altáj hegységben, és megmászva a Sayan Mountaints, annak Mongóliával határos hegyoldalában, egy 10000 láb magas fennsíkon, ragyogó sárga virágzatukkal pompázva üdvözölte őket, az egész fennsíkot betöltő, vadon termő Rhodiola rosea. A néhány gyökérzetet óvatosan kiásva a földből, a tiszta forrás vizében megmosva a rhizomát, szeletekre vágták és forró vízzel teát készítettek. Majd a forró, sötétvörös színű teát megitták, és felfrissülve, erőtől duzzadva folytatták útjukat lefelé a hegyről, versenyre kelve egy gyorsan keletkező nyári viharral, időben lejutva a kiindulási táborba.
A könyvet azért írtuk, mert saját tapasztalatunk arra késztet bennünket, hogy mindazok részére, akik ezt, a Nyugaton még alig ismert növényt és hatóanyagainak tudományos eredményét, és az orvoslásban már igazolt számos hatását még nem ismerik, lehetőséget adjunk az ismeretek megszerzésére. Feladatunknak tartjuk, hogy nem csak a Családon, Barátokon, Ismerősökön keresztül ismertessük a Rhodiola alkalmazásának lehetőségét, hanem mindazok élhessenek vele, akik e könyvet megismerik és olvassák.

Budapest, 2007. február 4.

Héthelyi Ivánné
MKE Műszaki szakértő


• Vásárlói visszajelzések

• Cikkek a Rózsagyökérről

 

 
Nyitólap - Sópipa - Odin rózsagyökér+ - Kapcsolat